BARINGSHOUDINGEN

De verloskamer; met jammer genoeg, in het midden vaak het bed. Op deze foto kan je zien dat je al veel met dat bed kan. Maar hoe werkt het bed nu precies?




Het verlosbed

De knoppen van het bed. Heel belangrijk. In een bed kan je natuurlijk liggen. Maar dit bed kan nog heel veel meer.

In het blauwe kader: De knoppen helemaal links; laten het bed in zijn geheel omhoog en omlaag zakken. De knoppen hier rechts van zijn voor de rugleuning van het bed. Van platliggend tot rechtop zittend. Daarna volgt het voeteneinde van het bed. Zoals te zien is op het eerste plaatje kan je het voeteneinde een heel eind naar beneden zetten.  

De knoppen die zich niet in het blauwe kader bevinden zijn de kussentjes van het bed. Je kan deze kussens in rug en onder de billen opblazen met + en leeg laten lopen met -. ( deze functie van valt soms erg tegen, doordat het niet goed meer werkt.)

Probeer het bed gerust uit om te zien wat het allemaal kan en welke posities van het bed voor jullie tijdens de bevalling handig gaan zijn.


BARINGSHOUDINGEN

De verloskamer waar wij gebruik van hebben gemaakt had geen touw/doek aan het plafond of een mat op de grond. Wij hebben gebruik gemaakt van het aanwezige materiaal. Maak gebruik van de faciliteiten die het ziekenhuis aanbiedt!

 

Weeën opvangen

Misschien heb je een beval cursus gevolgd, misschien heb je gedacht ik laat het wel op me af komen en zien wat er gebeurt. Alles is goed. Durf naar je lichaam te luisteren op het moment dat de weeën beginnen en probeer naar je lichaam te blijven luisteren. Dit is soms lastig omdat het gevoel: "alles doet pijn", kan overheersen. Of omdat je onzeker bent. Weet je niet goed wat je moet doen of hoe je kan zitten/liggen/staan? Laat je inspireren door onze foto's. 

De eerst volgende foto is een comfortabele houding waarin de partner ook goede druk kan geven op de rug indien nodig.

Maar misschien liggen de kussens niet fijn? Klik door op meer info en zie wat er allemaal mogelijk is. 

De ontsluiting vordert niet of traag.

De verloskundig zorgverlener geeft aan dat de ontsluiting op hetzelfde aantal centimeters blijft hangen. 

De baby daalt niet verder in. Het hoofdje van de baby komt niet dieper. 

De zorgverlener zegt dat het hoofdje van de baby hoog blijft staan, of niet dieper komt of niet verder indaalt. 
De zorgverlener wilt zeggen dat het hoofdje van de baby op de zelfde hoogte blijft hangen. Wanneer je weeën hebt is het niet alleen de bedoeling dat de ontsluiting vooruitgaat, maar ook dat het hoofdje van de baby steeds verder in je bekken zakt. En uiteindelijk in de buurt van de uitgang ligt, wanneer dat je gaat persen. 

Ook hier blijft het advies blijf in beweging. Verandering van positie kan de baby al helpen om dieper in je bekken te zakken. Maar de volgende houdingen kunnen nog net dat extra zetje in de goede richting geven.

Persdrang zonder volledige ontsluiting ( 10 cm). 

Heel je lijf schreeuwt dat je de baby eruit wilt persen. Je voelt ontzettende druk, je hebt soms zelfs het idee dat je buik al meeduwt om je baby eruit te duwen. Maar de verloskundig zorgverlener zegt dat je nog geen 10 cm hebt en dus nog niet mag persen, wat nu?

De baby ligt niet goed.

Je baby kan aan het begin van de bevalling op allerlei manieren in het bekken liggen. Ideaal is met het hoofdje naar beneden en met het achterhoofdje van de baby richting jouw buik. Zegt jouw verloskundig zorgverlener dat jouw baby een sterrenkijker is, dan wil dit zeggen dat het hoofdje van de baby onder ligt, maar dat de met zijn neus richting jouw buik ligt. 15-50% van de babies ligt in deze positie ( met de neus richting de navel) bij het begin van de bevalling. 3-8% van de babies wordt uiteindelijk ook als een sterrenkijker geboren.


Kortom een veelvoorkomende ligging waarin de baby zonder interventie zelf goed draait. Maar er zijn wel een aantal houdingen die je zelf kan doen om het draaien te stimuleren. 

Ik mag het bed niet uit

Je verloskundig zorgverlener heeft je laten weten dat je het bed niet meer uit kan of mag. Dit kan meerdere redenen hebben. Bijvoorbeeld door bepaalde soort medicatie. Je hebt een ruggenprik ( epidurale verdoving) of andere pijnstilling etc. etc.  Dit betekent niet dat je niet kan bewegen of in beweging kan blijven in bed. Laat je verloskundig zorgverlener hierbij helpen en vraag haar wat wel en niet mag / kan. 

Persdrang!

Wanneer je mag persen is het slim om zo nu en dan van houding te veranderen. Zeker wanneer je van je eerste kindje gaat bevallen kan je tot 2 uur persen. Probeer verschillende houdingen uit. Probeer een houding aan te nemen die voor jóu goed voelt, niet een waarvan je denkt dat die het meest prettig is voor je verloskundig zorgverlener. Het is vaak zoeken welke houding fijn aanvoelt. Dit is niet erg. Probeer uit. Durf te veranderen. 

Ben creatief: staan, zitten, hurken, squatten, boogschutter houding. Probeer het allemaal uit zou ik zeggen.

Ik pers al een hele tijd zonder vordering

De verloskundig zorgverlener geeft aan dat het hoofdje van de baby niet dieper wilt komen tijdens het persen, of zegt dat er geen vordering is. Probeer andere houdingen aan te nemen. Probeer gebruik te maken van de zwaartekracht, probeer assymetrie in je bekken. Alle houdingen weergegeven bij ik mag persen kan je uit proberen. 


De placenta laat op zich
wachten.

Ga helemaal rechtop in bed zetten. laat het voeteneind van je bed helemaal zakken. Ga goed op de rand zitten. Steun met je knien op je armen. Pers nog een keer goed mee en laat de zwaartekracht meehelpen!