OEFENINGEN

Oefening baart kunst.Probeer onderstaande oefeningen al eens thuis uit met je partner. Zo kan je thuis al ontdekken wat je wel en niet fijn vind. Gaat je moeder of zus of iemand anders mee naar de bevalling? Vraag dan of hij of zij dit  met je wilt oefenen, ter voorbereiding op de bevalling.

ALLE OEFENINGEN

Deze oefeningen kunnen bij de bevalling helpen om te ontspannen. Lees ze thuis al eens rustig door. Oefen ze thuis alvast met je partner of degene die bij je bevalling er bij gaat zijn. Zodat je op elkaar ingespeeld bent. 

Ontspanningsoefening 1

Heb je moeite met ontspannen dan kan de volgende oefening een helpende hand bieden, waarbij de partner heel goed kan helpen. Wat kan je als partner doen?  Instructies geven en kijk goed naar je barende partner. Welke delen van haar lichaam zijn gespannen? Vertel haar rustig en lief dat ze dit moet ontspannen.


Zie je haar gapen, wanneer ze de oefening een aantal weeën goed heeft gedaan? Dit is helemaal niet erg. Sterker nog, jullie zijn goed bezig! Het lichaam is zelf ook hormonen aan het aanmaken die  pijnstillend kunnen werken, deze hormonen maken je wat slaperig en daarom ga je gapen.  Goed bezig dus!

Deze houding kan je ook al thuis oefenen. Ga s’ avonds voor het slapen gaan zo liggen. Laat je partner je vertellen welke delen van het lichaam je moet ontspannen, adem rustig door en laat je helemaal zwaar worden. Zo kunnen jullie ontdekken hoe dat je het fijn vindt dat hij/zij tegen je praat en een goede oefening om slaperig te worden en lekker te kunnen slapen.

Scroll verder voor de oefening. 

Ontspanningsoefening 1   tijdens de wee

Ontspan je hele lichaam. Laat je lichaam in het matras zakken.

Laat je hoofd in het kussen vallen en laat je nekspieren los.

Ontspan alle spieren in je gezicht. Denk aan deze spieren en laat ze los.

Laat je voorhoofd ontspannen. Laat ook alle kleine spieren rondom je ogen los. Zorg voor een ontspannen, open keel en laat je kaak openhangen. Probeer niet te slikken. (Het is zelfs oké om op het kussen te kwijlen - zo ontspannen ben je, net zoals je bent wanneer je in diepe slaap bent.)

Laat alle spanning in je nek los. Laat je schouders in het kussen zakken. Lokaliseer spanning in je schouders en laat het wegvloeien. Je kunt altijd nog een beetje meer loslaten.

Houd jezelf niet alleen stil. Maar laat echt los en laat de spanning gaan. Zoek naar enige spanning en laat ook deze los. Ontspan alsof je leven ervan afhangt.

Laat je armen los en laat eventuele spanning naar buiten gaan via je handen en je vingertoppen. Zorg voor losse, slappe vingers.

Ontspan je borst en je buik. Denk aan je buik die doorhangt en naar buiten en van je af zweeft terwijl deze in de matras zakt. Hoe sterker de wee wordt, hoe meer je loslaat en loslaat met je buik, laat alles extreem slap worden. Je kunt altijd een beetje meer loslaten.

Laat alle spanning in je heupen en dijen los. Laat je benen wegzakken in het matras en de kussens. Lokaliseer eventuele spanning in je benen en laat deze door je voeten wegvloeien. Je hele lichaam mag los en slap zijn.

Laat de grote zak met spieren van de baarmoeder voor je samentrekken en concentreer je op dat krachtige gevoel van de grootste spieren van je lichaam. Laat ze werken, laat de baarmoeder open gaan.

Laat je hele lichaam zakken en slap worden en laat deze grote zak met spieren zijn werk doen. Concentreer je op ontspanning en laat extreem los. Je kunt altijd een beetje meer loslaten.

Lokaliseer eventuele spanning die nog in je lichaam is en laat het los, laat het wegvloeien via je handen en voeten.


Ontspanningsoefening 2: 
tussen de weeën 

'Luister naar het geluid van je ademhaling.

Hoor het rustige, gelijkmatige, gestage ritme.

Adem diep in naar je onderbuik, laat de lucht zich verplaatsen naar laag in je buik.

Ontspan de buik zo vele mogelijk en laat hem op natuurlijke wijze naar buiten toe uitzetten terwijl je inademt.'

Ontspanningsoefening 3 'laat los'

Een wee begint. Je voelt de wee opkomen. Je baarmoeder trekt samen, steeds iets meer, en nog iets meer, en nog een beetje meer, je krijgt een sterk trekkend gevoel rondom de baarmoederhals om die deur te openen. 

Adem met een stabiel, gelijkmatig ritme. Niet in het midden van je buik, maar heel laag. Luister naar het rustige geluid van je buikademhaling.

Concentreer je op het extreem ontspannen van je buik. Stel je voor dat het gewoon naar buiten en van je afzweeft terwijl je inademt. Laat je hoofd in het kussen vallen. Houd je hoofd niet omhoog met je nekspieren. Laat je hoofd in het kussen zakken.

Ontspan je oogleden en concentreer je op al die gezichtsspieren die los en slap zijn. Ontspan je voorhoofd glad. Laat je ogen rusten. Laat alle spanning van je gezicht gaan. Maak je kaak los en laat hem openhangen. Zorg voor een ontspannen, open keel. Probeer niet te slikken.  

Laat je schouders zakken. Laat ze helemaal los. Ontspan je rug en laat je buik volledig ontspannen, naar buiten zwevend, en van je af. Je kunt je buik altijd wat meer ontspannen. Er blijft altijd wat spanning over dat ook nog weg kan. Elke keer dat je uitademt, laat je een los zodat het hele lichaam ontspant en loslaat. Dit doe je om de spieren van de baarmoeder te laten werken om zo de deur voor het kindje te openen.  

Lokaliseer eventuele spanning die nog in je schouders en armen zit en laat deze los zodat deze door je handen wegvloeit. Laat je handen slap zijn en laat je vingers los en slap zijn. Alles zakt gewoon weg in het kussens en het matras.  

Als je de spieren van de baarmoeder voelt aanspannen, denk dan dat je ook door deze wee heen kan.  Laat je hele lichaam ontspannen om de baarmoeder zijn werk te laten doen.

Laat alle spanning in je borst los. Laat je hele lichaam in dat bed zakken. Laat gaan. Laat overal los. Ontspan je buik. Concentreer je op het loslaten. Laat je buik naar buiten gaan en van je afdrijven. Houd je ademhaling heel kalm en rustig en stabiel en heel laag in de onderkant van je buik.  

Zak in het bed en laat alles echt los. Blijf los en slap en laat je spieren in je bekken volledig ontspannen. Laat je vagina open gaan.  

Laat los alsof je leven ervan afhangt. Adem in een mooi, normaal tempo. Observeer je lichaam. Zoek naar spanning en laat het vakkundig los, zodat het gewoon uit je lichaam verdwijnt. Je kunt altijd net iets meer loslaten. Observeer deze spanning en laat het los.Laat je heupen slap zijn en zak weg in het bed. Laat alle spanning in je dijen los. Laat het allemaal via je benen en voeten naar buiten gaan. Je benen zijn nu los en ontspannen. Je voeten zijn ook los en slap. Dat is het. Je doet het geweldig. Stop niet met denken aan ontspanning. Laat je gedachten niet afdwalen naar andere dingen. Blijf aan ontspanning denken.  

Zoek naar eventuele spanning en laat deze bewust los. Zak door, laat het los en slap worden. Zie je baarmoeder als een grote zak met spieren die de deur voor je baby opent. Het is gewoon een zak met spieren die aan het samentrekken is. Hoe meer het samentrekt, hoe meer je ermee ontspant. Hoe meer je ontspant, hoe beter die spieren werken. Denk aan het hoofd van de baby dat op de baarmoedermond drukt terwijl je loslaat en opent. Laat het OPEN gaan. Laat de vagina ontspannen en open zijn.  

Adem met een mooi, rustig, gestaag ritme. Luister naar het geluid ervan, diep onder in je buik. Je kunt altijd een beetje meer en een beetje meer ontspannen. Wees niet zomaar tevreden. Blijf diep ademen naar je buik en laat alles los. Stel je voor wat er in je gebeurt. De zak met spieren trekken samen om de deur voor de baby te openen. Een wee zal pieken en ebt ook weer weg.Oefening 4 baarmoederspieren

Laat de grote zak van baarmoederspieren al het werk voor je doen zodat de deur van de baarmoedermond open kan.

Visualiseer wat er in je gebeurt. De baarmoeder heeft langwerpige spieren, die van boven naar beneden lopen. Deze lange spieren zijn voor je aan het werk, ze trekken samen, ze worden korter waardoor  de baarmoedermond steeds een stukje meer open kan.

Er zijn ook ronde spieren, die ontspannen zich juist. Deze ronde spieren zitten onder in de baarmoedermond. Deze ronde spieren zullen juist langer worden, ze worden een steeds groter wordende cirkel. De deur voor de baby gaat daardoor steeds meer open.

Hoe meer je de baarmoeder haar werk laat doen, hoe meer het open gaat. Hoe meer je ontspant, hoe beter de baarmoeder voor je werkt terwijl het zich opent en opent.

Concentreer je op wat er in je gebeurt. Laat los, laat alles slap worden. De grote zak met spieren in de baarmoeder is voor je aan het werk.


Oefening 5: drijven

Laat je hele lichaam in het bed zakken. Laat je meenemen door de wee. Beeld je in dat je op een golf ligt. Je bent los en slap, helemaal ontspannen. Tijdens de wee laat je je meenemen op deze golf, je drijft.  

De golf wordt hoger, je laat je meenemen op deze golf. Het hoogtepunt van de wee komt dichterbij. Laat alles los, en laat je meenemen over de top van de golf. Laat je over deze piek glijden.  Laat los en je glijdt recht omhoog en over de top. Je glijdt daarna weer naar beneden met de golf mee. De golf vlakt rustig af, laat je meenemen. Je voelt dat de golf weg vloeit.