Er bestaan GEEN argumenten voor het standaard kiezen van de rugligging als baringshouding tijdens de uitdrijving. Dit was al een conclusie van een meta-analyse uit 2004 door Ank de Jonge(1). Sterker nog, in rugligging waren er meer instrumentele bevallingen en meer episiotomieën, vrouwen ervoeren meer pijn en vonden het moeilijker om te persen. En toch bevalt volgens de Deliver studie uit 2011, 85% van de vrouwen in rugligging(2, 3). Wij als zorgverlener dragen hier aan bij, want een barende kan de intentie hebben niet op haar rug te willen bevallen, maar als jij je hier niet comfortabel bij voelt of het niet praktisch vindt zal je dit ook niet voor stellen(4). Wanneer we zelf durven te veranderen en uit onze comfort zone durven te komen, dragen we bij aan betere zorg. Durf jezelf onder de loep te nemen. Hoeveel procent van de vrouwen bevalt bij jou op haar rug. Waaraan ligt dit? Kan ik dit cijfer veranderen en wat heb ik hiervoor nodig? Middels onze site hopen wij jullie te motiveren en te inspireren. Ook in de ziekenhuiskamer is veel mogelijk in en rond het bed.
(1) de Jonge A. Supine position compared to other positions during the second-stage 23 of labour: A meta-analytic review. 2004;
(2) de Jonge A. Birthing positions revisited. Examining the Evidence for a routine practice. 2007;
(3) Spelten E, Klomp T, Manniën J. Deliver-studie 2008-2011 Nationale studie naar de eerstelijns verloskunde. 2011;
(4) Zileni BD, Glover P, Teoh K-K, Zileni CW, Müller A. Factors influencing labour and birthing positions in Malawi. Afr J Midwifery Womens Health. 2021;15(4):1–10.
Ben je zorgverlener en wil je graag een flip-overboekje in je verlostas of op de verloskamer. Wil je graag een poster in je praktijk of op de verloskamer? Wil je graag onze tips, oefeningen en houdingen in een boek. Of heb je een andere vraag over ons materiaal. Mail ons dan en wij bekijken de mogelijkheden.
© weeowee