MUZIEK

Muziek tijdens de bevalling is enerzijds heel persoonlijk. Anderzijds kan muziek een functie hebben bij de bevalling en je helpen. De playlist die je hieronder kan terugvinden heb ik zelf samen gesteld voor mijn bevalling.Wat is het doel van deze afspeellijst en waarom deze muziek? Het is met deze afspeellijst niet de bedoeling dat je met de teksten gaat meezingen. Het is de bedoeling dat je je mee laat nemen door de muziek. klik op bovenstaande button en je wordt naar de playlist gebracht.

MUZIEK

Ik ben me voor mijn eigen bevalling gaan verdiepen in wat voor soort muziek kan bijdragen bij het vorderen van een bevalling. Je hebt natuurlijk veel populaire lijsten met liedjes als "push it" maar hebben dit soort liedjes het gewenste effect?

Het geen wat mij het meeste aansprak en wat me ook geholpen heeft destijds was de theorie dat muziek je moet meenemen. Muziek waar je in kan opgaan terwijl je in je eigen wereld blijft. Dit klinkt misschien zweverig. Maar als de bevalling goed op gang is, is het heel normaal dat je de prikkels om je heen wilt verminderen, je geen aandacht meer hebt voor je telefoon of de grapjes die je partner maakt wat minder goed binnenkomen.Dit is normaal!
Dan is het fijn om muziek te hebben die je helpt je in jezelf te keren. Bezig te zijn met de contracties die komen en gaan en zo veel mogelijk de ontspanning op te zoeken.

Zet deze afspeellijst niet pas aan op het moment dat je gaat bevallen. Maar gebruik deze lijst al in je zwangerschap op momenten dat je gaat ontspannen. Bijvoorbeeld wanneer je een bad neemt, een boek leest of iets anders ontspannends voor jezelf doet.
Waarom? conditionering. 

Conditionering

Wat is dat conditionering?Conditionering is een verzamelnaam van een manier waarop mensen ( of dieren) zich aanpassen aan hun omgeving. Wanneer je de afspeellijst op zou zetten elke keer als je gaat ontspannen ga je de afspeellijst automatisch koppelen aan het gevoel ontspanning. Muziek is sterk. Denk maar terug aan vroeger. Er zijn bepaalde liedjes die je zo terug kunnen nemen naar bijvoorbeeld een vakantie van vroeger omdat dat liedje toevallig het eerste liedje was op de cd. En zodra je ouders de auto startte en je de camping afreed was dit het eerste liedje wat je hoorde. Als je dit liedje nu op de radio of tv hoort voorbij komen dan denk je altijd terug naar dit moment. 


Deze afspeellijst moet hetzelfde met je doen. Zet deze regelmatig op in de zwangerschap en in het begin alleen maar als je gaat ontspannen. Je gaat merken dat gaande weg je deze afspeellijst ook kan opzetten als je juist wilt ontspannen. 
Ik zeg: het proberen waard!