PERSDRANG

Wanneer je mag persen is het slim om zo nu en dan van houding te veranderen. Zeker wanneer je van je eerste kindje gaat bevallen kan je normaal gezien tot 2 uur persen. Probeer verschillende houdingen uit. Probeer een houding aan te nemen die voor jóu goed voelt, niet een waarvan je denkt dat die het meest prettig is voor je verloskundig zorgverlener. Verander regelmatig van houding ook tijdens het persen. Het is vaak zoeken welke houding fijn aanvoelt. Dit is niet erg. Probeer uit en durf te veranderen.

Ben creatief: staan, zitten, hurken, squatten, boogschutter houding. Probeer het allemaal uit zou ik zeggen.


Op handen en knieën.De houding  op de foto is passief. Maar zet je handen op de bovenrand van het bed, waardoor je wat los komt van het bed. Je mag best een beetje dieper zakken door de knieën op het moment dat je aan het persen bent. Is de wee voorbij, dan kan je op deze manier ook weer even bijkomen. 

Als een boogschutter.

Deze houding zorgt voor extra ruimte in je bekken! Door deze houding aan te nemen zorg je voor 'asymmetrie' in je bekken, dit kan net de ruimte geven die de baby nodig heeft om dieper te komen.

Op je zij

Met 1 been in de beensteun. Of je kan ook je been zelf vasthouden, maar als je dit te zwaar vind of tussen het persen door je been rustig wil wegleggen kan je de beensteunen goed gebruiken. Hier op de rechterzij, maar op je linkerzij kan natuurlijk ook. Sterker nog, de meeste babies vinden dit fijner. Maar let op, de meeste babies. Niet alle. 

Op je zij alternatief

Ook op je zij kan je voor assymetrie in je bekken zorgen. Zoals hier op de foto te zien is; 1 been opgetrokken, het andere been half gestrekt. 

Baarkruk in bed

Was je graag op de baarkruk bevallen, maar mag je het bed niet meer uit, geen probleem! Het bed kan ook als baarkruk fungeren. Zorg dat je goed op de rand gaat zitten, zodat je niet tegen het bed aan perst. 

Baarkruk in bed 

Hier kan je goed de actieve pers houding zien. Zoals je kan zien hoef je de knieën niet overdreven naar buiten te duwen. Maar gewoon gelijk met de stand van de voeten. Maar persen kan ook naast het bed

Staand

Hangend aan je partner. Je kan hier ook weer een krukje onder een van je voeten zetten voor assymetrie.

Is de verloskamer uitgerust met een doek aan het plafond? Dan kan je ook aan deze doek hangen in plaats van aan je partner ( of degene die mee is om jou door de bevalling heen te slepen). 

Op de baarkruk

Hier een kruk, maar het kan ook een cub zijn of een andere baarstoel natuurlijk. Is de wee voorbij dan kan je leunend tegen je partner bij komen. Doe gerust je ogen dicht. adem rustig in en uit en neem echt even pauze tot de volgende contractie komt. 

Squattend

Dit is een vrij actieve houding en in deze positie houd je het misschien niet lang vol. Maar wel goed ter afwisseling van de andere houdingen buiten het bed. Maar ook wanneer de verloskamer is uitgerust met een mat op de vloer is dit misschien wel een fijne houding. Tussendoor kan je dan op handen en knieën zitten om bij te komen. Of je leunt tussen de contracties door over een bal in dezelfde houding als die we al eens hebben laten zien met de bal in bed. 

Mat op de grond aanwezig.

Alle houdingen in bed kunnen evengoed op de grond op een beval mat. 
  • Handen en knieën
  • Over een bal heen hangend
  • Staand
  • Squattend
  • Liggend
Kortom de foto's die wij geven zijn slecht een beperkte illustratie van al wat mogelijk is. 
Durf aan te voelen wat je lichaam wilt. Is er een bepaalde houding waarin je veel meer druk ervaart en veel meer de controle voelt over wat je zelf kan doen, durf dat gevoel te volgen. Maar durf dan ook te veranderen als je merkt dat het toch niet zo gaat als je had gehoopt.