DE PLACENTA LAAT OP ZICH WACHTEN

De placenta ook wel moederkoek genoemd wordt meestal 5-10 minuten na de geboorte van de baby geboren. Afhankelijk van het bloedverlies en het beleid kan er 30-60 minuten gewacht worden met de geboorte van de placenta. 
Belangrijk voor de geboorte van de placenta is dat je blaas leeg is. Wanneer je een volle blaas hebt heeft de baarmoeder meer moeite om goed samen te trekken. Dit is belangrijk voor de placenta om los te komen maar een volle blaas neemt gewoonweg ruimte in beslag en kan zelfs de uitgang blokkeren. De verloskundig zorgverlener zal de blaas door middel van een catheter (sonde in de blaas) leeg maken als dit nodig is. Ook kan er medicatie gegeven worden om het loslaten van de baarmoeder te stimuleren.
Maar bij 2% van de vrouwen komt de placenta niet vanzelf los en moet deze in de operatie kamer door de gynaecoloog verwijderd worden.

Wat kan je zelf doen?  • Ga je borstvoeding geven? Leg je baby al een eerste keer aan om te drinken. Onwennig? Laat je helpen bij het aanleggen van je baby. Door het zuigen op je tepel wordt je lichaam ook aangezet om zelf oxytocine te produceren. Dit hormoon zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder. 
  • Neem een van de verticale houdingen aan zoals op de foto's op deze pagina. Soms is alleen een beetje zwaartekracht nodig om de placenta geboren te laten worden. 

Als je het bed niet uit mag kan het verlosbed ook als een baarkruk worden omgebouwd.