DE ONTSLUITING VORDERT TRAAG


Het kan gebeuren dat de ontsluiting trager verloopt dan gewoon, niet verder vooruit gaat, blijft hangen of dat je contracties misschien minder sterk zijn. 

Probeer in beweging te blijven. Ook al mag je het bed niet uit, dan kan je nog steeds in beweging blijven door vaak van houding te veranderen.

Alle houdingen bij weeën opvangen kan je hier dus ook toepassen.De ontsluiting vordert niet.

Op de vraag waarom de ontsluiting niet vordert hebben we niet altijd een antwoord. Maar wat wel belangrijk is om te weten is dat adrenaline de tegenpool is van oxytocine. Als adrenaline de boventoon voert dan wordt oxytocine onderdrukt.Wat bedoel ik hiermee? 
Adrenaline is het hormoon dat je ook wel kent als het fight or flight hormoon. Het hormoon dat in je lichaam vrij komt op het moment dat je in paniek bent, angstig bent of heel veel pijn hebt. Van nature een heel nuttig hormoon. Ook voor een bevalling. Wanneer een vrouw zichzelf eerst in veiligheid zou moeten brengen voordat ze kan bevallen. Gelukkig is daar in Nederland geen sprake van. Maar adrenaline is er wel nog steeds. 
Oxytocine is het knuffelhormoon, maar ook het hormoon dat voor weeën zorgt. Daarom is het belangrijk om tijdens de bevalling, ontspanning op te zoeken. Dit is niet makkelijk en het ene moment gaat ontspannen beter dan het andere moment. Maar onder het kopje oefeningen geven we een aantal oefeningen mee die je kan doen tijdens de bevalling om zo goed mogelijk te proberen te ontspannen. Tip: start met deze oefeningen al in de zwangerschap, zodat je weet wat je moet doen als je gaat bevallen. Want ook daar kan adrenaline voor zorgen, dat je niet helder nadenkt en dingen vergeet.
En vergeet niet de muziek.  

In beweging blijven.

Rechtop hangend in bed. Laat je kussens zo neerleggen dat je comfortabel ligt/hangt. Hang goed boven over de rand van je bed heen zodat niet al het gewicht op je knieën terecht komt, maar mooi verdeeld wordt.

Door assymetrie in je bekken te creëren zoals op deze foto maak je meer ruimte voor het hoofdje van de baby. Hierdoor kan de baby dieper in het baringskanaal komen en tijdens de weeën kan het zijn dat het hoofd beter aanduwt op de ontsluiting.