DE BABY LIGT NIET GOED

Je baby kan aan het begin van de bevalling op allerlei manieren in het bekken liggen. Ideaal is met het hoofdje naar beneden en met het achterhoofdje van de baby richting jouw buik. Zegt jouw verloskundig zorgverlener dat jouw baby een sterrenkijker is, dan wil dit zeggen dat het hoofdje van de baby onder ligt, maar dat de met zijn neus richting jouw buik ligt. 15-50% van de babies ligt in deze positie ( met de neus richting de navel) bij het begin van de bevalling. Het nadeel van deze houding is dat de ruimte die het hoofdje nodig heeft om geboren te worden groter is. 3-8% van de babies wordt uiteindelijk ook als een sterrenkijker geboren.

Kortom een veelvoorkomende ligging waarin de baby zonder interventie zelf goed draait. Maar er zijn wel een aantal houdingen die je zelf kan doen om het draaien te stimuleren.

Je kan doordat je baby in sterrenkijker ligt eerder persdrang ervaren dan dat je 10 cm hebt. Soms zelfs zo hevig dat heel je lijf al mee wilt persen. Terwijl je verloskundig zorgverlener aangeeft dat dit nog niet mag.  Kijk hiervoor ook bij onze tips: persdrang zonder 10 cm ontsluiting.

Assymetrie is ook een goede manier om meer ruimte te creëren in het bekken. Meer ruimte is meer ruimte voor de baby om goed te draaien.

Door deze houding aan te nemen probeer je meer rek te krijgen op de banden. Hiermee creeer je meer ruimte

Afhankelijk aan welke kant de rug van de baby ligt:  Vraag aan je verloskundig zorgverlener op welke zij je het beste kan liggen en probeer dan zo te liggen. Zo maak je veel ruimte in je bekken en probeer je ruimte te creëren voor de baby om te draaien.

Maar vergeet niet 3-8% van de babies wordt uiteindelijk ook als een sterrenkijker geboren. 


Maar zet wel een krukje onder 1 van je voeten. 

Je kan ook naast het bed staan en in een lunge houding gaan staan.