Ik pers al een tijd zonder vordering 

De verloskundig zorgverlener geeft aan dat het hoofdje van de baby niet dieper wilt komen tijdens het persen, of zegt dat er geen vordering is. Probeer een andere houdingen aan te nemen. Probeer gebruik te maken van de zwaartekracht, probeer assymetrie in je bekken. Alle houdingen weergegeven bij ik mag persen kan je uit proberen.


Asymetrie in bed

Mag je het bed niet uit, dan kan je op deze manier assymetrie en dus meer ruimte in je bekken creëren. 

Assymetrie in bed 

Ook dit is een positie waarin je in bed meer ruimte in je bekken kan creëren. Echter dit is de houding tussen de contracties door, wanneer je even op adem kan komen. Probeer tijdens de contracties een actieve houding aan te nemen, door je handen tegen het boven eind van het bed te zetten. En met de druk naar onder mee te persen. De zwaartekracht helpt je ook in deze positie. 

Is er een baarstang aanwezig?

Is er een baarstang aanwezig, probeer deze anders uit. In plaats van de handen op je knieën te zetten zoals op deze foto kan je over de stang heen hangen. Is er een doek waaraan je kan hangen? vanuit bed of naast het bed? Probeer dit uit.Sta je naast het bed? zet dan onder een van je voeten een krukje ook dan mak je weer meer ruimte.