WEEËN OPVANGEN

Misschien heb je een beval cursus gevolgd, misschien heb je gedacht ik laat het wel op me af komen en zien wat er gebeurt. Alles is goed. Durf naar je lichaam te luisteren op het moment dat de weeën beginnen en probeer naar je lichaam te blijven luisteren. Dit is soms lastig omdat het gevoel: "alles doet pijn", kan overheersen. Of omdat je onzeker bent. Weet je niet goed wat je moet doen of hoe je kan zitten/liggen/staan? Laat je inspireren door onze foto's.

De eerst volgende foto is een comfortabele houding waarin de partner ook goede druk kan geven op de rug indien nodig.

Maar misschien liggen de kussens niet fijn? De tweede foto geeft een goed alternatief op deze houding.


Hier moet je het bed wel wat lager zetten dan op de vorige foto en het ziet er misschien wat gek uit, een bal in bed. Maar ik, Vera, vond dit heel ontspannen. De bal beweegt ook beter mee dan een kussen indien je graag wat met je heupen wilt blijven wiegen. 

Wil je graag asymmetrie in je bekken. Zet dan onder 1 van je voeten een klein krukje. (deze is ook bijna altijd aanwezig op een verloskamer. Indien je hem niet ziet, vraag hier naar).

Sta je liever niet? Of mag je het bed niet uit. Dan is dit een goed alternatief. Op een bal in bed, waarom niet?

Of deze. Zorg als je op de zij ligt dat je goed doordraait zoals hier op de foto te zien is. De knie raakt bijna het matras. Het linkerbeen ligt gestrekt. Natuurlijk kan je deze houding ook op je andere zij aannemen. Maar dan ligt het rechterbeen onder en is deze gestrekt.  

Heb je moeite met ontspannen dan kan dit een goede houding zijn. Wat kan je als partner doen?  Klik hier en we sturen je door naar een ontspanningsoefening 1. 
Tip: Oefen de ontspanningsoefening al in de zwangerschap. Zo raak je beter op elkaar ingespeeld en ook hier: oefening baart kunst. 

Deze bal heeft de vorm van een pinda. Deze zit net wat stabieler dan een gewone bal en kan daarom soms wat prettiger aanvoelen.

Wat kan je als partner? De partner kan een stoel/kruk pakken en erachter gaan zitten. Voor support, druk geven op de onderrug tijdens een contractie. Of een warme kruik tegen de rug houden.Vraag aan je partner wat ze fijn vindt of spreek een teken af dat jij weet of je door moet gaan of stoppen. 


De gewone bal is fijn als je met je hoofd op bed wilt steunen. Ook hier kan de partner er achter gaan zitten.

Zoals hier: Plaats je hand net boven het stuitje en geef goede stevige tegendruk tijdens een contractie. Maar ook hier geldt. De één vindt het prettig, de ander niet.  

Probeer in de zwangerschap deze houding ook al eens uit. Ga samen op zoek welke druk in de rug comfortabel is. Waarom? Tijdens een bevalling komt aanraking heel nauw. Aanraking is vaak alleen prettig als het zinvol is. Dus de juiste druk op de juiste plek kan echt verschil maken. Probeer uit of je alleen druk moet geven of je juist wat meer een draaibeweging met je hand moet maken, terwijl je hand niet van zijn plaatst gaat. Of dat met 2 handen druk zetten en je handen richting haar zij bewegen juist prettig is.

Wil je graag blijven zitten?

De rolstoel waarmee je mee naar binnen bent gekomen lijkt misschien hard. Maar wanneer je het liefste alleen maar wilt blijven zitten, is dit een best goed alternatief. Je kan die op elke plek in de kamer rijden, dus ook binnen bereik van het CTG apparaat en het infuus! 

Tijdens mijn bevalling werd ik de kamer binnen gereden. Ik zag het totaal niet zitten de rolstoel uit te komen.De verloskundige zei. " Zit je daar goed. Voor mij ook goed. Het CTG draait daar ook. Ik zelf had op dat moment de verwachting uit de rolstoel te moeten en in bed te moeten. Maar dit had geen enkele meerwaarde en ik was blij dat ze zei: " blijf maar lekker zitten". 

 

Staan kan natuurlijk ook. Hangend aan je partner. Zeker als de weeën krachtiger worden, je het gevoel heb ik wil en ik kan niet meer, dan juist is het soms fijn om iets of iemand stevig vast te pakken.

Schiet de bevalling al goed op? Heb je het gevoel dat je niet meer verder wilt of verder kan. Je hebt 7-8 cm ontsluiting en je weet niet meer waar je het zoeken moet?

Wat kan je als partner doen? Laat je bevallende partner een arm om je nek heen slaan, om je stevig vast te pakken, als ze dit wilt. Zeg haar dat ze goed bezig is en dat je trost op haar bent. Dit kan je niet vaak genoeg zeggen. Jouw nabijheid en steun kunnen haar er doorheen trekken.
Let op: je bent misschien geneigd haar door haar haren te aaien of haar arm te strelen. Met de beste bedoeling, maar dit kan als vervelend ervaren worden. Niet iedereen vindt het fijn om tijdens de bevalling aangeraakt te worden. Vraag aan je partner wat ze wel en niet fijn vindt.